Industria agregatelor

Rotherm se distinge ca un partener de încredere în industria agregatelor, având peste 100 de instalații implementate și operaționale la nivel național și internațional și un portofoliu vast de soluții tehnice personalizate, concepute pentru a răspunde celor mai exigente sau specifice cerințe ale clienților noștri.

Compania noastră asigură proiectarea și producția de echipamente necesare în fluxurile tehnologice de sortare și concasare a agregatelor (pietre, nisip și alte materiale granulare), asigurând soluții eficiente atât pentru cariere, cât și pentru balastiere,

Echipamentele noastre acoperă activitățile întregului proces tehnologic, inclusiv procesul de rafinare și recuperare a metalelor rare sau prețioase, consolidându-ne astfel poziția de lideri în furnizarea soluțiilor complete pentru industria agregatelor.

Agregatele de râu sau de carieră se pot utiliza singure sau împreună cu alte produse pentru obținerea materialelor de construcții de calitate superioară, având o utilizare diversificată în sectoare importante ale industriei, precum: fabricarea betonului, construcțiile civile, construcția de drumuri, dar și în alte domenii industriale.

Pot fi utilizate următoarele tipuri de agregate:

  • agregate naturale – obținute din roci masive (sedimentare, magmatice și metamorfice) și roci neconsolidate (acumulate în râuri sau lacuri) prin procese de concasare și/sau sortare.
  • agregate reciclate – obținute în urma recuperării unor materiale din procese de demolare.

Agregatele exploatate din cariere

Carierele sunt exploatări deschise din care se extrag roci masive, necesare în industria construcțiilor. Agregatele de carieră se obțin prin concasarea acestor roci în fracții cu dimensiuni standard.

Tipurile de roci exploatate în carierele din România sunt andezitul, bazaltul, calcarul, calcarul cristalin, dacitul, granitul, etc.

Agregatele exploatate din balastiere

Balastierele sunt amplasate în albiile și/sau terasele râurilor, în zonele cu depozite de materiale aluvionare. Agregatele de balastieră sunt obținute în urma prelucrării balastului în vederea producerii de nisipuri și pietrișuri.

Sortarea și/sau concasarea reprezintă o etapă esențiale în prelucrarea agregatelor extrase. Prin procedura de sortare sau sortare și spălare se vor elimina impuritățile și materiale nedorite, precum argila. Ulterior, prin procesul de concasare se va proceda la mărunțirea materialului până la obținerea dimensiunii dorite a acestuia.

Un aspect de interes în procedurile de prelucrare a agregatelor este și recuperarea metalelor rare sau prețioase. Astfel, prin utilizarea unui utilaj proiectat pentru a separa/selecta prin reglaje specifice diferite elemente pe clase de densități, materialele cu densitate mare, cum ar fi aurul, platinice sau alte elemente rare vor fi separate de particulele ușoare (mineralele fine și ușoare cu densitate mică, cum ar fi nisipul) care vor fi evacuate separat.